Potpisan Ugovor o darovanju nekretnina na Dračevcu Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

  • Slika /slike naslovnica/SMN (29).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar državne imovine Goran Marić i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić potpisali su u petak, 6. srpnja 2018. godine u zgradi nadbiskupije u Splitu, Ugovor o darovanju, kojim Hrvatska Vlada, odnosno  Ministarstvo državne imovine, daruje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dio bivše vojarne „Sv. Križ“ na Dračevcu i druge zemljišne nekretnine sveukupne površine 30.986 četvornih metara. Nekretnine se daruju u svrhu utemeljenja Katoličkoga odgojno-obrazovnog centra s dječjim vrtićom, osnovnom i srednjom školom te drugim popratnim sadržajima. Vrijednost darovanih nekretnina iz ovog Ugovora iznosi gotovo 85 milijuna kuna.

Nekretnine se daruju kao zamjenske za imovinu oduzetu Crkvi i njezinim institucijama u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.
Potpisivanju Ugovora prisustvovali su župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, državni tajnik Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.
 
Odluku o darovanju nekretnina donijela je Vlada na sjednici održanoj u Splitu 4. svibnja 2018. godine, a na dijelu koji je dodijeljen Nadbiskupiji trenutno se nalazi Općinski sud.
Nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako je riječ o doista povijesnom trenutku za Splitsko-makarsku nadbiskupiju.  
„Prisustvujemo jednom povijesnom događaju, jednom povijesnom datumu. Vjerujem da će ovaj datum ući u povijest, a onda i ostati kao nešto važno i sadržajno za život naše Splitsko-makarske nadbiskupije, a onda šire crkve i našega društva. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, ministru Goranu Marić i njegovim suradnicima što su uvidjeli značaj stavljanja u funkciju dijela bivše vojarne „Sv. Križ“ na Dračevcu.
Osluškujući želje brojnih roditelja koji već godinama izražavaju potrebu otvaranja Katoličke osnovne škole te sagledavši i druge potrebe, koje realno postoje danas u našem društvu, Splitsko-makarska nadbiskupija zajedno sa Hrvatskom salezijanskom provincijom i Provincijom Družbe sestara Službenica milosrđa, odlučili su krenuti u jedan veći projekt Katoličkog-odgojno obrazovnog centra koji će osim osnovne škole imati i dječji vrtić s posebnom vrtićkom jedinicom za djecu s posebnim potrebama, srednju školu kao i druge sadržaje koji će ovaj centar činiti suvremenim. Tako se planira i gradnja sportske dvorane, vanjskih igrališta, kuhinje i menze za cjelodnevni boravak djece i mladih, kao i kuhinje koja će opskrbljivati Caritasovu pučku kuhinju odnosno korisnike te kuhinje. Ovaj moderni kampus će biti cjelogodišnja oaza kako za učenje, tako i za rekreaciju, sport i susrete mladih“, rekao je nadbiskup Marin Barišić.
 
Podsjetivši na rečenicu starozavjetnoga pisca: „Sve ima svoje vrijeme“, ministar Marić izrazio je nadu da je prošlo vrijeme otimanja i da se ono nikada više neće vratiti, naglasio je da vrijeme vraćanja nije uspjelo i da je došlo vrijeme darivanja kako bi se kompenziralo neuspjelo vraćanje. „Nešto što je izazivalo nelagodu i prijetnju životu, danas ovim ugovorom postaje raspoloživo životu. Ovo je jedna jedinstvena i sudbonosna namjena, izgradnja i utemeljenje Katoličkoga odgojno-obrazovnog centra, utemeljenja nečega što će služiti mladima i novim naraštajima i zato sam danas presretan zbog ovog događaja. Ovime Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine potvrđuju svoju filozofiju u pristupu da imovina mora služiti onima koji žive uz nju i u njezinu okruženju. Ovime grad Split, posredovanjem najpovijesnije sastavnice njegove misli, duhovnosti i kulture, njegove Crkve, potvrđuje svoju zrelost i svoje opredjeljenje za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan. Hrvatska nažalost još uvijek trpi lažne dvojbe o svojim vrijednostima, a s ovim pokazujemo da je Hrvatska kršćanska zemlja
Ovaj današnji čin darivanja Hrvatske Vlade i Ministarstva državne imovine  Biskupiji u Splitu shvaćam i razumijevam kao vrijednosno stajalište  Hrvatske. Ono znači da Hrvatska ima i osjeća svoj integritet, da ga želi i dalje graditi i čuvati“ rekao je ministar Goran Marić.
 
 
 
 
.

Pisane vijesti