Ugovori i projekti vrijedni 2,58 milijardi kuna za Karlovačku županiju

Slika /slike naslovnica/Vlada_Karlovac.jpg

Otvarajući današnju 130. sjednicu Vlade, koja se održava u Karlovcu i na čijem je dnevnom  redu 37 točaka vezanih uz razvoj grada te Karlovačke županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj je riječi rekao da mu je drago što je boravak u Karlovačkoj županiji započeo s dva projekta bitna za cijelu državu. 

,,Posjetili smo Ozalj i jednu od tri najstarije hidroelektrane u Hrvatskoj koja obilježava 110. obljetnicu rada i gdje je završeno 60 milijuna kuna vrijedno ulaganje u revitalizaciju hidroelektrane Ozalj 1”, kazao je Plenković, istaknuvši kako je ova hidroelektrana izrazito važan obnovljivi izvor energije i predstavlja još jedno konkretno ulaganje Hrvatske elektroprivrede u okviru investicijskog ciklusa od 3,5 milijarde kuna do 2028. godine. 

Ulaganja u energetski sektor i zdravstvo

Te investicije znatno će pojačati proizvodnju energije u Hrvatskoj i doprinijeti da u budućnosti proizvodimo što više energije iz obnovljivih izvora, rekao je Plenković, dodavši da je važno da su hidroelektrane kvalitetne i funkcionalne budući da smo zemlja bogata vodom.
Predsjednik Vlade i ministri posjetili su jutros i Opću bolnicu Karlovac.
"U Općoj bolnici Karlovac vidjeli smo dovršetak projekta ulaganja od 35 milijuna kuna iz Operativnog program Konkurentnost i kohezija, te iz sredstava koje je dalo Ministarstvo zdravstva, u dnevnu bolnicu, kirurgiju, četiri operacijske dvorane. Više od desetak odjela je praktički kompletno obnovljeno, 300 kreveta, 1400 pacijenta u dnevnoj bolnici", rekao je Plenković.
Naglasio je da je Opća bolnica Karlovac sada u puno kvalitetnijem stanju i može osigurati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za oko 120.000 stanovnika Karlovačke županije te najavio daljnje zajedničke investicije Ministarstva zdravstva i Županije u specijalizacije liječnika u iznosu od 5 milijuna kuna. 

Zaštita od poplava u slivu Kupe

Premijer je također najavio donošenje zakona važnih za Karlovačku županiju, među kojima je posebno istaknuo i Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe.
''Već i u našem mandatu više puta su se dogodile poplave koje su karakteristične za ovaj grad na četiri rijeke, ali i šire područje, te dalje prema području Sisačko-moslavačke županije. Mislim da smo prošle godine napravili jedan dobar preventivni korak s posebnim boksovima koji su spriječili veće štete, a ovaj zakon i investicije koje slijede, što iz nacionalnih, što iz europskih sredstava, osigurat će da brojni stanovnici Karlovca i obližnjih općina nemaju više onako teške posljedice kada su visoke vode u pitanju'', kazao je.
Istaknuo je da će donošenjem zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima biti osigurana dodatna sredstva koja će pridonijeti smanjenju nejednakosti u različitim dijelovima Hrvatske, što je okosnica politike solidarnosti koju Vlada promovira.
Predsjednik Vlade dotaknuo se i prometne važnosti Karlovačke županije ustvrdivši kako ona predstavlja povijesno križište najvažnijih prometnica te povezuje jadransku i kontinentalnu Hrvatsku. 
,,Stoga je jedna od tema sjednice Vlade i moderna prometna infrastruktura. Bit će realiziran niz prometnih projekata koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti županije, poručio je Plenković.

Potpora razvoju jugoistoka županije

Također je najavio donošenje posebnog intervencijskog plana ulaganja za područje Grada Karlovca i jugoistoka Karlovačke županije, za općine Cetingrad, Plaški, Saborsko, Vojnić, Krnjak, Rakovicu i Slunj, koji su opustošeni u ratu i imaju demografske probleme.


Popis ugovora i sporazuma potpisanih nakon sjednice Vlade u Karlovcu
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade